Άρθρα

Νηστεία = Δίαιτα;


Η νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά, είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτοξινώσει κάποιος τον οργανισμό του και να μπει στο δρόμο της σωστής διατροφής.
Αρχικά, πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ της νηστείας με την έννοια της αποχής από συγκεκριμένες ομάδες ζωικών τροφίμων και πολλές φορές ελαιόλαδου, που επιβάλλει η θρησκεία και της δίαιτας με στόχο την απώλεια κιλών χωρίς να στερείται κάποιος συγκεκριμένο είδος τροφίμων.
Η νηστεία εκτός από συμβολική και καθαρά θρησκευτική άποψη, έχει συγκεκριμένα βιοχημικά αποτελέσματα στον άνθρωπο που την εφαρμόζει και την ακολουθεί στη ζωή του.
Αναλυτικότερα αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις τοξίνες του κόκκινου κρέατος, μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα, προσφέρει πολλές φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά στον οργανισμό. 
Είναι σημαντικό λοιπόν, οι διατροφικές μας επιλογές κατά τη διάρκεια της νηστείας να χαρακτηρίζονται από ποικιλία. Η ποικιλία στη νηστήσιμη διατροφή ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρξει σημαντική έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού.
Πιο συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που πιθανόν να υπολείπονται από μια νηστήσιμη διατροφή είναι: ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι), τα όστρακα, το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, κουλούρι, ταχινόπιτα, παστέλι) αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου και ασβεστίου. Αν μάλιστα η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνοδεύεται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (όπως είναι το λεμόνι, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και οι ντομάτες), τότε αυξάνει σημαντικά η απορρόφηση του σιδήρου.
Όσον αφορά τη βιταμίνη D, αυτή συντίθεται και από το δέρμα μας με την έκθεση στον ήλιο και επειδή ζούμε σε μια χώρα με αρκετή ηλιοφάνεια, ελλείψεις σε βιταμίνη D είναι σπάνιο να παρατηρηθούν.
Βέβαια πολλές φορές νηστεύουμε καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες από θαλασσινά και μαλάκια (αυξάνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό)τρώγοντας παράλληλα ένα πιάτο ταραμοσαλάτα με τέσσερις φέτες ψωμί και ό,τι άλλο βρεθεί στο νηστήσιμο τραπέζι.
Το αποτέλεσμα τελικά είναι όχι μόνο να μην κάνουμε νηστεία από θρησκευτικής άποψης (εγκράτεια) αλλά να αυξάνουμε τόσο πολύ το ισοζύγιο ενέργειας με αποτέλεσμα να παχαίνουμε.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πως νηστεία και δίαιτα μοιάζουν αλλά είναι και διαφορετικές μεταξύ τους, κυρίως ως προς τον σκοπό και τον στόχο. Στην νηστεία απαγορεύονται συγκεκριμένες τροφές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με στόχο κυρίως την πνευματική άσκηση,ενώ στη δίαιτα δεν απαιτείται να στερηθείς τελείως κάποιες τροφές και οβασικός στόχος της είναι η μείωση τους σωματικού μας βάρους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν νηστεύουμε ή παρακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα δίαιτας, ιδιαίτερα όταν πάσχουμε από συνήθεις ασθένειες όπως αναιμία, οστεοπόρωση και υπόταση.
Καλό είναι, λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τη νηστεία να συμβουλευτούμε τόσο τον πνευματικό μας, όσο και κάποιον ειδικό προκειμένου να αποφύγουμε ακρότητες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

 
Καλή Σαρακοστή!

Τελευταία Νέα/Άρθρα