Άρθρα

Tαχίνι το ευεργετικό


Το ταχίνι (ταχίνα ή τεχίνα στα Αραβικά και τα Εβραϊκά, ταχίν στα Τούρκικα) ονομάζεται ο σησαμοπολτός, βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά.
Παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum) και έχει τη μορφή πολτού με κρεμώδη υφή.
Είναι δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Στο εμπόριο κυκλοφορεί από σουσάμι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο και συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών.
Λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας και της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη) συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει από τον παραπάνω πίνακα, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση) και χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων).
Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) στοιχεία τα οποία δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.
Έχει αντικαρκινική δράση, ενώ λειτουργεί ευεργετικά στη νόσο Alzheimer και Parkinson καθώς επίσης σε χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.
ΠΗΓΗ: Medlab Ιατρικό Ινστιτούτο Diet Analysis Plus Β.Γ. Εκπαιδευτικός

Τελευταία Νέα/Άρθρα