Κατηγορία Φαγητά / Ψωμί

Γλυσταρκές Κύπρου

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά ζύμης για 4 γλυσταρκές:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν-πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα αλεσμένη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι αλεσμένο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο αλεσμένο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1/3 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
  • 2 ½ ποτήρια νερό χλιαρό
  • Υλικά για το τύλιγμα:
  • 200 γραμμάρια σουσάμι
  • 20 γραμμάρια μαυροκούκι
  • 1 κουταλιά σούπας γλυκάνισο

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί και ζυμώνουμε καλά να πάρουμε μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Προσέχουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό γιατί μπορεί να μην το θέλει όλο και αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τα υλικά για το τύλιγμα.
Βράζουμε για μερικά λεπτά το άσπρο σουσάμι και το ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζουμε το σουσάμι και σε ένα μπολ το ανακατεύουμε με το μαυροκούκι και το γλυκάνισο.
Βρέχουμε μία πετσέτα, τη στύβουμε πολύ καλά και την απλώνουμε μέσα σε ένα ταψί.
Πάνω στη πετσέτα απλώνουμε τα σουσάμια σε λεπτή στρώση.
Βάζουμε σε μία λαμαρίνα αντικολλητική λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω – κάτω.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε λεπτά και μακριά κορδόνια όπως είναι το μικρό μας δάκτυλο.
Περνάμε τα κορδόνια μέσα από τα σουσάμια και έπειτα τα πλάθουμε ξανά για να κολλήσει καλά πάνω στη ζύμη.
Σχηματίζουμε με τα κορδόνια πάνω στη λαδόκολλα ένα μεγάλο σταυρό και με τα υπόλοιπα μεγάλα κορδόνια σχηματίζουμε ακτίνες και τον εξωτερικό κύκλο.
Με τα πιό μικρά κορδόνια φτιάχνουμε το μικρότερο κύκλο στο εσωτερικό του και όπου ενώνονται οι ακτίνες και των δύο κύκλων πατάμε με το δάκτυλο μας να ενωθούν τα σημεία καλά, να μην ξεκολλήσουν.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή σαν παξιμάδι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσει ή αν μας περισσεύει ζύμη φτιάχνουμε λεπτά κορδόνια, τα περνάμε από το σουσάμι και τα κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες διαγωνίως.Η ώρα ψησίματος στις μπουκίτσες αλλάζει ανάλογα με το πόσο τραγανές τις θέλουμε. Αν πάλι δεν τα πετύχουμε να είναι τραγανά, τα ξαναβάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (150 βαθμούς) και τα παξιμαδιάζουμε όσο θέλουμε.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές