Κατηγορία Φαγητά / Ρύζι

Ντολμαδάκια με λεμονάτη σάλτσα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 50-60 αμπελόφυλλα
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό
  • 3-4 πατάτες για να καλύψουμε το πάτο της κατσαρόλας
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Σάλτσα:
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
  • Αλάτι-πιπέρι

Πλένουμε καλά και ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει.
Κόβουμε σε ένα μούλτι τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε με το χέρι τα μυρωδικά. Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και αφού τις κόψουμε σε φέτες 1 ½ εκατοστού τις στρώνουμε στο πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας χωρίς να αφήσουμε κενά.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το στρώνουμε σε ένα πιάτο με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω. Βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια κουταλιά και γυρίζουμε δεξιά και αριστερά τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά.
Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο στα ντολμαδάκια, το χυμό λεμονιού, χλιαρό νερό να τα καλύπτει και ένα πιάτο να τα σκεπάζει για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Πάνω στο πιάτο βάζουμε κι ένα μπρίκι με χλιαρό νερό σε περίπτωση που χρειαστούμε επιπλέον νερό για το ψήσιμο και για να κρατάει σταθερό το πιάτο.
Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά περίπου για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Σάλτσα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και διαλύουμε το κορν-φλάουρ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι-πιπέρι και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις αρχίσει ο κοχλασμός αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει μέχρι να σερβίρουμε.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές