Κατηγορία Φαγητά / Ορεκτικά

Σαλιγκάρια

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 1 κιλό σαλιγκάρια καλλιεργημένα
  • 500 γραμμάρια χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
  • 4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Αλάτι, πιπέρι

Παίρνουμε τα σαλιγκάρια και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τη μεμβράνη που βρίσκετε στο στόμιο.
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσα­ρόλα με βαρύ καπάκι, (χύτρα ταχύτητος) και νερό και τη σφραγίζουμε μέχρι την επόμενη μέρα.
Την άλλη μέρα το πρωί ανοίγουμε το μάτι και ξεκινάμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, έπειτα αυξάνουμε τη φωτιά ανά διαστήματα των 10 λεπτών και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα συνολικά στη χύτρα ταχύτητος.
Αφήνουμε να κρυώσουν, ανοίγουμε το καπάκι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε άφθονο νερό.
Τα στραγγίζουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος στο κέλυφος.
Όσα σαλιγκάρια δεν έχουν βγει από το στόμιο τα πετάμε.
Ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά σε νερό και τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το ξύδι και βράζουμε για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το χυμό ντομάτας, το πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα.
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τα καλλιεργημένα σαλιγκάρια δεν χρειάζεται να τα βάλετε σε αλεύρι για να βγάλουν τις ακαθαρσίες τους, γιατί μέχρι να έρθουν στο εμπόριο ήδη έχουν καθαρίσει.
Η διαδικασία με το αλεύρι ισχύει μόνο για τα σαλιγκάρια που μαζεύουμε μόνοι μας.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές