Άρθρα

Μουσική και διατροφή


Καθημερινά, είμαστε περικυκλωμένοι και επηρεαζόμαστε από ποικίλα ερεθίσματα (τηλεόραση, παρέα, κ.λ.π.) που επιδρούν στη (διατροφική) συμπεριφορά μας. Ένα από αυτά είναι και η μουσική.
Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά η επίδραση της στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Η επιστημονική βιβλιογραφία φανερώνει, πως η κατανάλωση φαγητού και ποτού ακόμα και η αίσθηση της γεύσης, επηρεάζονται από την παρουσία μουσικής στο χώρο.
Έτσι λοιπόν έρευνες αποδεικνύουν ότι η αργή μουσική σε σχέση με την γρήγορη, μας βοηθά να χορτάσουμε πιο γρήγορα, έχοντας καταναλώσει λιγότερη ποσότητα τροφής.Μια άλλη βασική παράμετρος που μπορεί να ενισχύσει την κατανάλωση τροφής και ποτού είναι ο ρυθμός.
Η αργή μουσική σχετίζεται με μικρότερο ρυθμό γεύματος, αλλά και περισσότερη ώρα παραμονής στο εστιατόριο. Επίσης το είδος μουσικής π.χ. η κλασική μουσική έχει αποδειχθεί ότι βοηθά περισσότερο, στην ευχάριστη κατανάλωση της τροφής μας, από ότι η rock μουσική.
Κλείνοντας αυτή την σύντομη αναφορά, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα έντονα ερεθίσματα κατά την διάρκεια ενός γεύματος, ώστε πιο εύκολα να αντιληφθούμε το σημείο κορεσμού μας. Οριοθετώντας λοιπόν την ποσότητα του φαγητού που πρέπει να φάμε, η παρουσία μουσικής μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. 

Τελευταία Νέα/Άρθρα