Νηστίσιμα τραγανά μπισκοτάκια
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1/2 φλ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο (ή ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο)
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
- 1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)
- Σουσάμι
- 1 κουταλάκι της σούπας σόδα
Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαλακή μαργαρίνη , το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Προσοχή: διαλύστε τα σε ψηλό σκεύος γιατί φουσκώνει και χύνεται. Και καλύτερα, διαλύστε τα πάνω από το μπολ με τα υλικά, ώστε αν χυθεί να πέσει στο μίγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα. Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, και με το χέρι ή με σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι. Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Πασπαλιζουμε με σουσάμι και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο. Ψήνουμε τα νηστίσιμα μπισκότα για περίπου 20 λεπτά, στους 160 βαθμούς C στον αέρα, ή στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο. Τα διατηρούμε σε σκεύος κλεισμένα αεροστεγώς με καπάκι που σφραγίζει. Καλή επιτυχία
Σχόλια Συνταγής
Sofia
nistisimo.gr