Ελιόψωμο με πάστα ελιάς
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά για τη πάστα ελιάς:
- 3 φλιτζάνια τσαγιού ελιές
- 1 ξερό κρεμμύδι
- Δυόσμο ξερό Υλικά για 2 καρβελάκια:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια)
- Μία πρέζα ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 250 ml χλιαρό νερό
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά για το ψωμί και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 40 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι και τα πολτοποιούμε, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Αδειάζουμε τη πάστα ελιάς σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον ξερό δυόσμο ή όποιο άλλο μυρωδικό μας αρέσει και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς σε αντίσταση.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες.
Κάθε μπάλα την μοιράζουμε σε τρία μέρη (σε τρία κορδόνια) για να πλέξουμε τα ψωμάκια μας σε πλεξούδα όπως τα τσουρέκια.
Ανοίγουμε με έναν πλάστη το κάθε κορδόνι σε χοντρό μακρόστενο φύλλο 30 εκατοστά και με πλάτος 13-15 εκατοστά περίπου.
Με ένα κουτάλι βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου και κατά μήκος, τη πάστα ελιάς.
Τυλίγουμε τη ζύμη ξανά σε ρολό και κλείνουμε την πάστα μέσα στο κορδόνι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κορδόνια και στο τέλος τα πλέκουμε τρία- τρία σε δύο καρβελάκια.
Παίρνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ και τοποθετούμε μέσα τα καρβελάκια. Αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο και πριν τα βάλουμε στο φούρνο αλείφουμε με λίγο νερό τα καρβελάκια και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε περίπου μία ώρα.
Σχόλια Συνταγής
kamelia