Κεράτιον, ξυλοκέρατο, τερατσιά ή χαρουπιά;
Ποιο είναι αυτό το δέντρο που λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε, αλλά δεν το εκτιμούμε όπως του αξίζει;
Στην αρχαία γλώσσα ονομαζόταν κεράτιον, που βγαίνει από τη λέξη καράτι.
Το βάρος του σπόρου ( τα καφέ σποράκια στο εσωτερικό του καρπού) τα είχαν ορίσει ως τη πιο μικρή μονάδα μέτρησης για το χρυσό και για τους πολύτιμους λίθους.
Είναι δέντρο αειθαλές, αυτοφυές και ευδοκιμεί σε Μεσογειακές χώρες, όπως και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο καρπός της χαρουπιάς είναι πράσινος και κατά την ωρίμανση γίνετε σκούρο σοκολατί.
Θεωρείται εξαιρετική πηγή ασβεστίου και σε σχέση με τη σοκολάτα δεν περιέχουν τα χαρούπια οξαλικό οξύ που τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο.
Έχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα και περιέχουν 4% πρωτεΐνες και 76% υδατάνθρακες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Β και περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου.
Στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο και της σοκολάτας, σε γλυκά, ροφήματα, ψωμιά και σε διάφορες σάλτσες.
Είναι γνωστό επίσης ότι τα χαρούπια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως τονωτικό ρόφημα για τον οργανισμό, για τη θεραπεία της δυσεντερίας και σε πολλά άλλα.
Στην Κύπρο ανακηρύχτηκε για το έτος 2008, Δέντρο της χρονιάς και κάποια αιωνόβια δέντρα χαρουπιάς ως διατηρητέα, λόγω της μεγάλης οικολογικής και πολιτιστικής τους αξίας.
Νομίζω πως άξιζε να αναφερθούμε έστω και λίγο σε αυτό το αξιόλογο δέντρο που έσωσε τα παιδιά από υποσιτισμό στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και μέσα από τις συνταγές που υπάρχουν να το γνωρίσουμε και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει.
Ας ετοιμάσουμε λοιπόν ένα θρεπτικό κέικ για τα παιδιά κι εμείς ας το απολαύσουμε με τον απογευματινό μας καφέ.
Πατώντας το link θα διαβάσετε σήμερα τη συνταγή που προτείνουμε για το κέικ από χαρουπάλευρο:http://www.nistisimo.gr/gluka/keik/keik-me-xaroupaleuro content