Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ
Ακούγοντας στα ΜΜΕ για την … τιμή της γαλοπούλας σκεφτόμουν και έψαξα πώς ξεκίνησε έτσι το έθιμο.
Αναφέρεται ότι το έθιμο έφεραν αρχικά ήλθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς το 1824 μ.Χ. στο Μεξικό και από εκεί εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Μέχρι σύμφωνα με το έθιμο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σερβίρονταν πουλερικά και κυρίως φασιανοί, χήνες ή παγόνια. Στη Λατινική Αμερική πίστευαν ότι η χήνα είναι πτηνό του Θεού Ήλιου και ότι όποιος την έτρωγε εξασφάλιζε την προστασία του. Όταν όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, γρήγορα την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο έδεσμα διότι θεωρείτο ως πουλερικό ασυνήθιστο και μαγειρευόταν μόνο σε μεγάλες γιορτές.
Στην Ελλάδα, η γαλοπούλα μαγειρεύεται για το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Παλιότερα, η συνήθεια ήταν να φτιάχνουν κότα ή "κούρκο" (γαλοπούλα) γεμιστό με κάστανα, καρύδια, σταφίδες, κιμά, κρεμμύδι πιπέρι και μαϊντανό, όλα καβουρδισμένα.
Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας διατηρείται το έθιμο της κοτόσουπας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στην Κρήτη. Τα παλαιότερα χρόνια η κοτόσουπα αποτελούσε το κυρίως πιάτο που έτρωγαν οι Έλληνες όταν επέστρεφαν από την εκκλησία.
Πηγή: www.real.gr
Β.Γ. Εκπαιδευτικός