Κατηγορία Γλυκά / Γλυκά τηγανιού

Σιάμισιη Κύπρου

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για τη ζύμη:
  • 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
  • 2 ¾ φλιτζάνια τσαγιού φαρίνα
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Υλικά για τη κρέμα:
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού μαστίχα σκόνη
  • 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Ετοιμάζουμε πρώτα τη κρέμα για να πήξει από τη προηγούμενη μέρα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τη μαστίχα, το ροδόνερο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και αδειάζουμε τη κρέμα σε ένα πυρέξ (θέλουμε η κρέμα να έχει ύψος 1 ½ εκατοστό περίπου, γι αυτό υπολογίζουμε το ανάλογο μέγεθος σε πυρέξ).
Μόλις κρυώσει την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο μέχρι την επόμενη μέρα που θα την χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο αλεύρια με το ελαιόλαδο και με τα δάκτυλα μας τα τρίβουμε να γίνει ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και τέλος το χλιαρό νερό λίγο-λίγο, όσο χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη κρέμα σε τετράγωνα κομματάκια του 1 ½ εκατοστού.
Με τη βοήθεια της μηχανής που ανοίγει φύλλο παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα περνάμε από το Ν. 5 και έπειτα από το Ν. 1. Η μηχανή ανοίγει τη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο κι εμείς κόβουμε με ένα κουπ-ατ στρογγυλό όσες περισσότερες πιτούλες μπορούμε.
Το κουπ-ατ που χρησιμοποίησα εγώ είναι από ένα ποτήρι νερού με φαρδύ στόμιο.
Το ζυμάρι που μου μένει μετά το κόψιμο το μαλακώνω με τα δάκτυλα μου και το ξαναπερνάω από τη μηχανή, έτσι δεν μου περισσεύει καθόλου ζύμη.
Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο του φύλλου σε στρογγυλές πιτούλες, βάζουμε στο κέντρο της πίτας ένα κομμάτι κρέμας.
Με τα δάκτυλα κλείνουμε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, τσιμπώντας τη ζύμη με τα δάκτυλα να μην ανοίξει και σχηματίζουμε ένα μικρό λουλούδι.
Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρόλι να κάψει και ρίχνουμε 6-7 σιάμισιη και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφριά.
Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όσο είναι ζεστά.


Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές