Τάρτα με σταφύλι
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά για τη ζύμη:
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πακέτο μαργαρίνη σε πλάκα( 250 γραμμάρια)
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού παγωμένο νερό Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κιλό σταφύλι σταφίδα
- 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- Καστανή ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη με τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τη παγωμένη μαργαρίνη σε μικρούς κύβους, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και συμπληρώνουμε με το παγωμένο νερό λίγο-λίγο μέχρι να δούμε ότι άρχισε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τη τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.
Πλένουμε το σταφύλι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Κόβουμε τη κάθε ρόγα σταφυλιού στη μέση, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαρμελάδα, το χυμό λεμονιού, το κορν-φλάουρ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το ένα μέρος της ζύμης, (το άλλο το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
Παίρνουμε μία ταρτιέρα και αφού τη βουτυρώσουμε καλύπτουμε την επιφάνεια της με τη ζύμη που ανοίξαμε σε λεπτό φύλλο.
Αδειάζουμε πάνω στη ζύμη τη γέμιση από το σταφύλι και στρώνουμε με μία σπάτουλα να πάει παντού.
Παίρνουμε από το ψυγείο το δεύτερο μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε και πάλι σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και διακοσμούμε διαγωνίως την επιφάνεια της τάρτας.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με κρύο νερό τις λωρίδες της ζύμης και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσει και μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.