Νέα

Νηστεία = Στέρηση;


Αν και η νηστεία τις περισσότερες φορές παραπέμπει σε “στέρηση”, η αλήθεια είναι ότι, από διατροφική άποψη, η περίοδος της Σαρακοστής είναι γεμάτη νοστιμιές, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία μας. Είναι για εμάς μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, μια αφορμή για να αποφασίσουμε να επιλέξουμε μια διατροφή πιο υγιεινή και, επίσης, να υιοθετήσουμε ξεχασμένες γεύσεις, με την προσδοκία να συνεχίσουμε να τις επιλέγουμε στο διαιτολόγιό μας και μετά το τέλος της νηστείας.
Τα οφέλη της νηστείας.
Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη, χάρη στα άφθονα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), ιχνοστοιχεία, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αντικαθιστούν κατά ένα τρόπο τις «πρωτεΐνες» της νηστείας. Παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν μάλιστα συνδυαστούν, με δημητριακά ( ψωμί ολικής άλεσης, καλαμπόκι, ρύζι κ.λπ.), παρέχουν στη διατροφή μας πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.
Ιδιαίτερα η λαγάνα, εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει βιταμίνες Β και Ε και φυτικές ίνες. Για όλους αυτούς τους λόγους ιατροί και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μια “φυσική ασπίδα” προστασίας για την υγεία μας:
● Μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης στο αίμα.
● Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
● Λειτουργεί προστατευτικά κατά της οστεοπόρωσης, σε διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
● Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
● Ενισχύει την ανοσοποιητική και αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας.
● Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Β.Γ. Εκπαιδευτικός

Τελευταία Νέα/Άρθρα