Μουσακάς
Εκτέλεση
Συστατικά
- 8 κολοκυθάκια μέτρια
- 5 μελιτζάνες μέτριες
- 6 πατάτες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 500 ml χυμό ντομάτας
- 700γρ.μανιτάρια ψιλοκομμένα (στο μούλτι κιμάς)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 δαφνόφυλλα
- Λίγους κόκκους μπαχάρι-1ξυλάκι κανέλλας
- 2 φακελάκια έτοιμο πουρέ πατάτας (φτιαγμένο με φυτικό γάλα ή με νερό)
- Μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Φρυγανιά τριμμένη
Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βγάλουν το άρωμα τους.
Προσθέτουμε το κιμά μανιταριών, μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί καλά .
Σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και χαμηλώνουμε την ένταση στη φωτιά.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να μείνει χωρίς υγρά.
Σε ένα ταψί πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε τη πρώτη στρώση με πατάτες, αλάτι –πιπέρι κολοκυθάκια ,μελιτζάνες.
Δεύτερη στρώση, πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού τελειώσουμε με τις στρώσεις των λαχανικών ρίχνουμε το κιμά μανιταριών, στρώνουμε να πάει παντού και τελειώνουμε με το πουρέ πατάτας.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά, περίπου 40-50 λεπτά της ώρας και αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να κόβετε καλύτερα.
Συμβουλές
Αν δεν θέλουμε πουρέ πατάτας μπορούμε να φτιάξουμε μπεσαμέλ νηστήσιμη, ο πουρές όμως είναι πιο ελαφρύς από τη μπεσαμέλ.
Δεν θα συνιστούσα να ψήσετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στο φούρνο. Ο νηστήσιμος μουσακάς το θέλει το λαδάκι του και αν τα τηγανίσετε από τη προηγούμενη μέρα δεν θα βγάλει καθόλου λάδι στο ταψί.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.