Ογκρατέν με πράσο
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 ½ κιλό πατάτες
- 5 πράσα
- 500 ml κρέμα γάλακτος φυτική
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Αλάτι-πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Φρυγανιά τριμμένη
Κόβουμε τα πράσα στα τέσσερα και μετά τα ψιλοκόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα πράσα με το σκόρδο ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβουμε τις πατάτες στο κόφτη λαχανικών σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε νερό να μην μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος κανονικού μεγέθους και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε μία στρώση με πατάτες ( το 1/3 από τις πατάτες), έτσι ώστε να ακουμπάει η μία πάνω στην άλλη και από πάνω στρώνουμε το μισό μείγμα από τα πράσα.
Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση από πατάτες, δεύτερη στρώση από πράσα και τελειώνουμε τις στρώσεις με πατάτες.
Περιχύνουμε με τη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Σχόλια Συνταγής
Ολγα
Ευχαριστούμε!!!