Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Πατατόπιτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για τη ζύμη:
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη λαχανικών
  • Δυόσμο φρέσκο και ξερό
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη μας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το λάδι και το τρίβουμε με τα δάκτυλα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε.
Συμπληρώνουμε λίγο – λίγο το νερό έτσι ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή που θα κολλάει ελάχιστα στα δάκτυλα μας.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τις πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια, τη σκόνη λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο όσο θέλουμε (άνηθο και μαϊντανό - προαιρετικά) και ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Παίρνουμε το ζυμάρι μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 κομμάτια.
Αλευρώνουμε το πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε το πρώτο ζυμαράκι σε λεπτό μακρόστενο φύλλο (αν θέλουμε να κάνουμε στριφτή τη πίτα το ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο, αλλιώς μπορούμε να βάλουμε 3 φύλλα πάνω και 3 φύλλα κάτω αφού τα λαδώσουμε).
Τοποθετούμε τη γέμιση με ένα κουτάλι στην άκρη του φύλλου και τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό. Στρίβουμε τις δύο άκρες μαζί προς αντίθετη κατεύθυνση τη κάθε μία και τοποθετούμε μέσα στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο.
Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο κάνοντας την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά τη πίτα μας και τη βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα και 1/4, ίσως και παραπάνω γιατί παίρνει περισσότερη ώρα όταν είναι στριφτή η πίτα.
Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν έχουν ψηθεί πολύ καλά τα φύλλα πάνω - κάτω.
*Αν κάνετε στριφτή πατατόπιτα θα ελέγξετε να είναι καλά ψημένα τα φύλλα ενδιάμεσα.
*Αν βάλετε 3 φύλλα πάνω και 3 φύλλα κάτω, χαράξτε απαλά τη πίτα χωρίς να βγει η γέμιση απέξω και ψήστε λιγότερη ώρα ανάλογα με το φούρνο σας.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές