Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Πρασόπιτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για το ζύμη:
  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν-πάουντερ
  • 400 ml περίπου χλιαρό νερό
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 4 μεγάλα πράσα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
  • 350 γραμμάρια τριμμένη φυτική φέτα (προαιρετικά)
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό (όσο πάρει) και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς στον αέρα και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας μέχρι να μαραθούν.
Αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει και προσθέτουμε αν θέλουμε τριμμένη φυτική φέτα, αλάτι και πιπέρι.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο το πάτο σε ένα μακρόστενο ταψί 30 Χ 40.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε 12 ίσα μἐρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Πασπαλίζουμε το πάγκο μας με αρκετό νισεστέ και παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης.
Με τον πλάστη μας ανοίγουμε μικρό φύλλο μεγέθους 15-20 εκατοστών και το αλείφουμε στην επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Κάνουμε το ίδιο με ἀλλα δύο φύλλα και τ α τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και φτιάχνουμε 4 τριάδες από φύλλα.
Πασπαλίζουμε συνεχώς το πάγκο μας με νισεστέ και παίρνουμε τη πρώτη τριάδα και ανοίγουμε λεπτό μακρόστενο φύλλο.
Κατά μήκος του φύλλου βάζουμε με ένα κουτάλι σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Στρίβουμε ελαφριά το ρολό μας και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί σε σχήμα σαλιγκαριού. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας την ίδια διαδιακασία, (ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο τα τρία μικρά φύλλα μαζί), βάζουμε κατά μήκος του φύλλου γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
Στρίβουμε ελαφριά το ρολό και το τοποθετούμε στο ταψί εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο.
Αφού τελειώσουμε με αυτή τη διαδιακασία με όλα τα φύλλα, λαδώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της πίτας μας και με ένα πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 1/2 ώρα περίπου.



Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές