Μύδια γεμιστά
Εκτέλεση
Συστατικά
- Υλικά για 16 μύδια
- Ά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για το άχνισμα των μυδιών:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
- 250 γραμμάρια μύδια με μισό κέλυφος
- Β΄ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για τη γέμιση:
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 4-5 φέτες ψωμί τοστ χωρίς κόρα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρι τριμμένο
- 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3 κλωναράκια φρέσκο λεμονοθύμαρο
- 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές σούπας ζωμό από τα μύδια
- Αλάτι-πιπέρι
- Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
- 2 φλιτζάνια τσαγιού χοντρό αλάτι για το ταψί
Α΄ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Παίρνουμε τα μύδια και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το κέλυφος. Βράζουμε για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι και σουρώνουμε τα μύδια. Περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι για τυχόν υπολείμματα από τα κελύφη και ψιλοκόβουμε τα μύδια.
Β΄ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς στο γκριλ.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν και αφήνουμε να χλιάνουν.
Σε ένα μούλτι τρίβουμε τις φέτες του τοστ με τη μία κουταλιά τριμμένης φρυγανιάς και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Το ίδιο κάνουμε και με το κουκουνάρι και τα προσθέτουμε όλα μαζί με το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Συμπληρώνουμε στο μείγμα τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, τα ψιλοκομμένα μύδια, το τρίμα ψωμιού, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, το ζωμό από τα μύδια λίγο-λίγο, γιατί θέλουμε μία σφικτή γέμιση που να στέκεται στο κουτάλι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το χοντρό αλάτι έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού. Τοποθετούμε τα άδεια κελύφη από τα μύδια πάνω στο χοντρό αλάτι.
Με ένα κουτάλι σούπας γεμίζουμε τα άδεια κελύφη με τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι και λεμονοθύμαρο.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.