Ογκρατέν με καπνιστό σολομό
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 συσκευασία καπνιστό σολομό σε φέτες 250 γρ.
- 8 μεγάλες πατάτες
- 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 250 ml φυτική κρέμα
- 1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 300 γραμμάρια φυτικό κίτρινο τυρί τριμμένο
- Αλάτι-πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- Φρυγανιά τριμμένη
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά έτσι ώστε να κόβονται σε φέτες χωρίς να λιώνουν.
Βγάζουμε από τη συσκευασία το σολομό και τον μαδάμε με τα χέρια σε μικρά κομματάκια.
Παίρνουμε από το λεμόνι το ξύσμα και το χυμό, περιχύνουμε τα κομμάτια του σολομού και
αφήνουμε να μαριναριστούν για μισή ώρα περίπου.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια με τα πράσα να μαλακώσουν και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στην εστία μας.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Στραγγίζουμε τις πατάτες μόλις βράσουν και μόλις χλιάνουν τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, το λαδώνουμε ελαφριά και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Στρώνουμε στη βάση του σκεύους μας τη πρώτη στρώση από φέτες πατάτας, αλατοπιπερώνουμε και με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα πράσα και τα κρεμμυδάκια που έχουμε σοτάρει.
Πάνω από τα πράσα στρώνουμε τη μισή ποσότητα του καπνιστού σολομού και συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση πατάτας. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με την υπόλοιπη στρώση από τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον σολομό και τελειώνουμε με μία στρώση πατάτας. Πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί,περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να χλιάνει καλά πριν το κόψουμε και σερβίρουμε σε μερίδες.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.