Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Μανιταρόπιτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για το ζύμη του φύλλου:
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζανάκι μικρό καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κρύο νερό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε με το χλιαρό νερό λίγο-λίγο (όσο πάρει), έτσι ώστε να γίνει μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάκτυλα μας.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Παίρνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τους κύβους πιπεριάς και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις φέτες μανιταριών και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη από το κρασί.
Διαλύουμε το αλεύρι στο 1 φλιτζάνι τσαγιού κρύο νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί θα αρχίσει να πήζει πολύ γρήγορα η γέμιση και κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία μας.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε να χλιάνει η γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και το λαδώνουμε πολύ καλά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο τόσο όσο να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού μας.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο μέσα στο ταψί, το λαδώνουμε πολύ καλά και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο.
Παίρνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και με ένα μαχαίρι κόβουμε εκεί που εξέχουν( στο χείλος του ταψιού).
Τυλίγουμε στριφτά προς τα μέσα και με ένα πινέλο λαδώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της πίτας μας.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα δάκτυλα μας και πιτσιλάμε όλη την πίτα με το νερό για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο μας.
Ψήνουμε τη μανιταρόπιτα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Αφήνουμε να χλιάνει έως ότου σταθεροποιηθεί κάπως η γέμιση, γιατί αλλιώς αν την κόψουμε ζεστή θα χυθεί η γέμιση έξω.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές