Χταπόδι στιφάδο
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο χταπόδι
- 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 δαφνόφυλλα
- Λίγους κόκκους μπαχάρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο ξίδι
- αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια από την προηγούμενη μέρα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό.
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά να φύγει η άμμος και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει λίγο και μόλις κρυώσει το κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
Βάζουμε στη φωτιά τη κατσαρόλα και μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.
Αφού ροδίσουν ελαφριά ρίχνουμε το σκόρδο και το χταπόδι, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το ξύδι και αφήνουμε για μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τη κανέλα, τη ζάχαρη και λίγο νερό να σκεπάζει τα κρεμμυδάκια, (γιατί τα κρεμμυδάκια κατεβάζουν πολλά υγρά), και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για να μην διαλυθούν τα κρεμμυδάκια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε με κουτάλι αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα προσεκτικά.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.