Κέικ με μελάσα
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού μελάσα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κακάο
- 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- 2 κουταλάκια γλυκού σόδα
- Μία πρέζα αλάτι
- 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 2 φλιτζάνια τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο ή μήλο
- 1 βανίλια Γλάσο:
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές σούπας κακάο
- 3-4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Σταφύλι για το σερβίρισμα ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε τη μελάσα, τη μαρμελάδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τη προσθέτουμε στο κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι, τη κανέλα και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά μέσα στο μίξερ.
Όταν απορροφηθεί το αλεύρι σταματάμε το ανακάτεμα. Παίρνουμε μία φόρμα για κέικ, την λαδώνουμε και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και αδειάζουμε μέσα στη φόρμα το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να ψηθεί στο εσωτερικό του και το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε να είναι το γλάσο μας.
Γαρνίρουμε το κέικ με το γλάσο αφού έχει κρυώσει και σερβίρουμε με σταφύλι.
*Το κέικ δεν έχει καθόλου ζάχαρη στα υλικά παρά μόνο βιολογική μελάσα.
Αν δεν θέλετε να σερβίρετε το κέικ με γλάσο γαρνίρετε με φρούτα ή σιρόπι αγαύης που είναι φυσικό γλυκαντικό και το βρίσκετε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Σχόλια Συνταγής
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΖΟΥΜΟΥΣΛΗ
nistisimo.gr