Γλυσταρκές Κύπρου
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά ζύμης για 4 γλυσταρκές:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα αλεσμένη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι αλεσμένο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο αλεσμένο
- 1 βανίλια
- 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1/3 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
- 2 ½ ποτήρια νερό χλιαρό Υλικά για το τύλιγμα:
- 200 γραμμάρια σουσάμι
- 20 γραμμάρια μαυροκούκι
- 1 κουταλιά σούπας γλυκάνισο
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί και ζυμώνουμε καλά να πάρουμε μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Προσέχουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό γιατί μπορεί να μην το θέλει όλο και αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τα υλικά για το τύλιγμα.
Βράζουμε για μερικά λεπτά το άσπρο σουσάμι και το ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζουμε το σουσάμι και σε ένα μπολ το ανακατεύουμε με το μαυροκούκι και το γλυκάνισο.
Βρέχουμε μία πετσέτα, τη στύβουμε πολύ καλά και την απλώνουμε μέσα σε ένα ταψί.
Πάνω στη πετσέτα απλώνουμε τα σουσάμια σε λεπτή στρώση.
Βάζουμε σε μία λαμαρίνα αντικολλητική λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω – κάτω.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε λεπτά και μακριά κορδόνια όπως είναι το μικρό μας δάκτυλο.
Περνάμε τα κορδόνια μέσα από τα σουσάμια και έπειτα τα πλάθουμε ξανά για να κολλήσει καλά πάνω στη ζύμη.
Σχηματίζουμε με τα κορδόνια πάνω στη λαδόκολλα ένα μεγάλο σταυρό και με τα υπόλοιπα μεγάλα κορδόνια σχηματίζουμε ακτίνες και τον εξωτερικό κύκλο.
Με τα πιό μικρά κορδόνια φτιάχνουμε το μικρότερο κύκλο στο εσωτερικό του και όπου ενώνονται οι ακτίνες και των δύο κύκλων πατάμε με το δάκτυλο μας να ενωθούν τα σημεία καλά, να μην ξεκολλήσουν.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή σαν παξιμάδι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσει ή αν μας περισσεύει ζύμη φτιάχνουμε λεπτά κορδόνια, τα περνάμε από το σουσάμι και τα κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες διαγωνίως.Η ώρα ψησίματος στις μπουκίτσες αλλάζει ανάλογα με το πόσο τραγανές τις θέλουμε. Αν πάλι δεν τα πετύχουμε να είναι τραγανά, τα ξαναβάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (150 βαθμούς) και τα παξιμαδιάζουμε όσο θέλουμε.
Σχόλια Συνταγής
Özge Özoğul
The Association of Historical Dialogue and Research is an award-winning, intercommunal, non–governmental organization based in Cyprus. Amongst its principle aims is to enhance the learning and the quality of the teaching of history and to provide a forum for the discussion of matters of common interest for individuals who are concerned with history and history teaching and learning.
In order to achieve its purposes, the Association, in collaboration with the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) High Commissioner on National Minorities (HCNM) has produced an educational material on the teaching and learning of languages geared to educators and general public who wish to teach languages their students or learn languages in their free time.
The Association kindly requests your permission to use the image (listed below) as part of the publication. The material will be used solely for educational purposes, properly cited and the subsequent publication will be distributed free of charge. Moreover, it will be used to educate the public and will not be used to advertise a company, services or products.
Please complete the letter listed below with your signature to confirm that you are willing to share the copyright for the publication.
Thanking you in advance for your valuable contribution.
Yours sincerely,
Nistisimo is the holder of the copyright for the images of the figures listed below.
NAME OF IMAGE: Γλυσταρκές Κύπρου
Photo courtesy of.(http://www.nistisimo.gr/fagita/psomi/glustarkes-kuprou#.XftMiEczaM_)
As copyright holder of this image, with this email Nistisimo grants permission for the images to be reproduced in ‘Daily Language Phrasebook for Cypriot Greek and Cypriot Turkish Learners’, authored by Chryso Pelekani, Yasemin Veysioğlu, Spyros Armostis and Ahmet Güneyli. The anticipated publication date is January 2020.
Özge Özoğul
AHDR Operations Officer
Telephone: +35722445740
Email: ozge.ozogul@ahdr.info