Κατηγορία Γλυκά / Κέικ

Τσουρέκι με σοκολάτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Για το προζύμι:
  • 2 κύβους μαγιά νωπή 80 γραμμάρια ή 1 φακελάκι ξερή
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Υλικά για τα τσουρέκια:
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 2 βανίλιες
  • 2 πορτοκάλια το ξύσμα
  • Λίγο αλάτι
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1 ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 450ml χυμό πορτοκάλι
  • 1.150 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια( όσο πάρει)
  • Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:
  • 5 κουταλάκι γλυκού μέλι
  • 2 κουταλάκια γλυκού ταχίνι
  • 2 κουταλάκια γλυκού κακάο
  • 1 βανίλια
  • Μία πρέζα αλάτι
  • *προαιρετικά- φουντούκια χοντροκομμένα και καβουρδισμένα

Για το προζύμι:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη με τις 4 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας αραιός χυλός και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. Σε 1/2 ώρα πρέπει να είναι έτοιμο.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε λίγο και προσθέτουμε το προζύμι που έχει φουσκώσει.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει η ζύμη.
Ενώ περιμένουμε ετοιμάζουμε τη γέμιση σοκολάτας.
Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αν θέλουμε προσθέτουμε και καβουρδισμένα φουντούκια. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.
Αφού έχει περάσει 1 έως και 1 ½ ώρα ( ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου) και η ζύμη μας έχει φουσκώσει, τότε ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια ανάλογα με πόσα τσουρέκια θέλουμε.
Η ποσότητα αυτή βγάζει 2 μεγάλα τσουρέκια, ή 4 μικρά.
Παίρνουμε τα κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε μακρόστενες λωρίδες.
Αν η ζύμη κολλάει στο πάγκο και στα χέρια μας, τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη τις λωρίδες της ζύμης πιο φαρδιές και στο κέντρο βάζουμε κατά μήκος γέμιση σοκολάτας.
Κλείνουμε σε ρολό και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες.
Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα παίρνουμε τρεις λωρίδες και τις πλέκουμε σε κοτσίδες. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα με αντικολλητική λαδόκολλα και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο 2 - 2 ½ ώρες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ώρα στους170-180 βαθμούς κελσίου.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές