Κατηγορία Φαγητά / Λαχανικά-Χορταρικά

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • Για το πουρέ πατάτας:
  • 5-6 πατάτες καθαρισμένες
  • 1 κουταλιά σούπας φυτική μαργαρίνη
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Αλάτι


Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν με το κύβο λαχανικών και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς στο γκριλ.
Χαράζουμε τις μελιτζάνες στο σημείο που θέλουμε να κάνουμε το άνοιγμα για τη γέμιση και ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 1 λεπτό και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στο μούλτι σε πολύ μικρά κομμάτια όπως είναι ο κιμάς.
Αδειάζουμε το μείγμα των μανιταριών μέσα στη τηγάνι με τα κρεμμύδια και σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Όταν δούμε πως η ποσότητα των μανιταριών μειώθηκε στο μισό, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Διαλύουμε το πελτέ ντομάτας μέσα στο χυμό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι.
Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου το φαγητό μείνει μόνο με το λάδι του.
Εν τω μεταξύ στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο τις μελιτζάνες να κρυώσουν και τις τοποθετούμε στο πυρέξ που θα τις ψήσουμε.
Ανοίγουμε με ένα κουτάλι προσεκτικά στο σημείο που τις χαράξαμε και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη κάθε μελιτζάνα με τη γέμιση μανιταριών.
(Προσπαθούμε να παίρνουμε γέμιση με το κουτάλι χωρίς πολύ σάλτσα. Τη σάλτσα που θα μείνει θα την αδειάσουμε στο πάτο του πυρέξ για να ψήσουμε τις μελιτζάνες).
Λιώνουμε τις πατάτες σε πουρέ και προσθέτουμε το αλάτι και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα σε σακούλα* και κλείνουμε καλά.
Κάνουμε μία τρύπα στην άκρη της σακούλας και τη χρησιμοποιούμε σαν κορνέ.
Γαρνίρουμε τις μελιτζάνες με το πουρέ πατάτας και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Όση σάλτσα μας περίσσεψε από τη γέμιση την αδειάζουμε στο πάτο του πυρέξ με τις μελιτζάνες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
*Χρησιμοποιούμε σακούλα ειδική για κατάψυξη που είναι πιο γερή από τα απλά σακουλάκια αποθήκευσης.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές