Αλάδωτο σάμαλι
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
- 250 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
- 250 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα αλεσμένη
- Λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα Σιρόπι:
- 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 1 βανίλια
- Λίγο χυμό λεμονιού
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δύο σιμιγδάλια με τη μαστίχα, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και το μπέικιν-πάουντερ.
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μπολ με το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε στην αρχή το γλυκό για μισή ώρα και το βγάζουμε από το φούρνο. Χαράζουμε απαλά σε κομμάτια και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο (περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι μας:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρόλι και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το σάμαλι το σιροπιάζουμε αμέσως με μία κουτάλα της σούπας μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αν θέλουμε με νηστήσιμο παγωτό βανίλια.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.