Κατηγορία Φαγητά / Λαχανικά-Χορταρικά

Λαχανοντολμάδες με κόκκινη σάλτσα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βρασμένα ρεβίθια
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 καρότο κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε κύβους
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (γέμιση)
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 πατάτα
  • Για τη σάλτσα:
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
  • Αλάτι-πιπέρι

Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και στο σημείο που είναι το χοντρό κοτσάνι το χαράζουμε βαθιά με ένα μαχαίρι (γύρω-γύρω, έτσι ώστε όταν κοχλάσει το νερό και μαλακώσουν τα φύλλα να μπορούμε να τα αφαιρούμε πιο εύκολα), βάζουμε το λάχανο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό να το καλύπτει.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν τα πρώτα φύλλα να μαλακώνουν τα αφαιρούμε και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το πλιγούρι και το καλύπτουμε με χλιαρό νερό να φουσκώσει για 1/2 ώρα και πολτοποιούμε τα βρασμένα ρεβίθια στο μούλτι.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον πολτό από τα ρεβίθια, το πλιγούρι, (αφού το σουρώσουμε πρώτα μην τυχόν και έχουν απομείνει κάποια υγρά), τους κύβους λαχανικών, το κρεμμύδι με το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό, το δυόσμο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο μείγμα το 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε τη πατάτα από τη φλούδα και την κόβουμε σε οριζόντιες λεπτές φέτες του 1/2 εκατοστού.
Παίρνουμε μία φαρδιά κατσαρόλα και στρώνουμε τις φέτες τις πατάτας, έτσι ώστε να φτιάξουμε μία βάση για τους λαχανοντολμάδες.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το χοντρό σημείο στο κέντρο.
Με ένα κουτάλι βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
Τυλίγουμε προς τα μέσα, αριστερά και δεξιά το φύλλο και ρολάρουμε στο κέντρο για να κλείσουμε τη γέμιση.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στη κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον μέχρι να γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί κάνουμε και δεύτερη στρώση από πάνω.
Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ τη σάλτσα ντομάτας και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο να τους καλύπτει και από πάνω για βάρος τοποθετούμε ένα μπρίκι με νερό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και σερβίρουμε με φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές