Κούπες νηστήσιμες (Κυπριακές)
Εκτέλεση
Συστατικά
- Υλικά για 15 τεμάχια Ζύμη:
- 2 ποτήρια πλιγούρι ψιλό για κούπες
- 2 ½ ποτήρια ζεστό νερό
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
- Μία πρέζα αλάτι Γέμιση:
- 400 γραμμάρια μανιτάρια
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι-πιπέρι
- Μία πρέζα κανέλλα
- Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- Νερό για το πλάσιμο
Αδειάζουμε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι και αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλο το νερό.
Ρίχνουμε στο μούλτι λίγα-λίγα τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε σαν κιμά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κιμά μανιταριών με το κρεμμύδι έως ότου βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τη κανέλα και βράζουμε μέχρι η γέμιση να μείνει με το λάδι της.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία και αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι να φύγει το περιττό λάδι.
Ρίχνουμε στη γέμιση το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να στραγγίξει.
Αφού το πλιγούρι έχει απορροφήσει το νερό, ξεκινάμε το χτύπημα στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και συγχρόνως προσθέτουμε το αλεύρι και ελάχιστο νερό ίσα-ίσα να βοηθήσουμε τη γέμιση να ομογενοποιηθεί.
Συνεχίζουμε δυνατά το χτύπημα και βλέπουμε πως η γέμιση αρχίζει να γίνεται μία μπάλα, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να γίνεται μία ζύμη που κολλάει λίγο στα χέρια.
Το χτύπημα θα κρατήσει γύρω στα 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, αφού αυτό είναι το μυστικό στη ζύμη για να μην μας ανοίξουν στο τηγάνισμα.
Η γέμιση έχει στραγγίξει καλά, η ζύμη είναι έτοιμη οπότε ξεκινάμε το πλάσιμο.
Βρέχουμε τα δάκτυλα μας και παίρνουμε ζύμη να γεμίσει η παλάμη μας. Πλάθουμε σε μακρόστενο σουτζουκάκι και με το δείκτη του χεριού μας τρυπάμε στο κέντρο τη ζύμη κατά μήκος, μέχρι να φτάσει σχεδόν στο τέρμα χωρίς να τη τρυπήσουμε.
Ξαναβρέχουμε τα δάκτυλα μας και σιγά-σιγά κάνοντας μικρές περιστροφές στο δάκτυλο μας, ανοίγουμε τη ζύμη έτσι ώστε τα τοιχώματα της κούπας να είναι γύρω-γύρω 1 εκατοστό περίπου προσπαθώντας να μην την τρυπήσουμε.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση μέσα στη ζύμη κατά 3/4, ξαναβρέχουμε τα δάκτυλα μας και πιέζουμε τη ζύμη με τα δάκτυλα να κλείσει το άνοιγμα.
Βρέχουμε συνεχώς τα δάκτυλα μας και πλάθουμε το πλιγούρι (σαν να έχουμε πηλό στα χέρια μας), να γίνει εξωτερικά λεία η ζύμη και να μην έχει ανοίγματα γιατί θα ανοίξουν στο τηγάνι.
Τοποθετούμε τις κούπες σε μία λαμαρίνα με αντικολλητική λαδόκολλα.
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ελαιόλαδο να τις σκεπάζει και βάζουμε στην εστία να κάψει καλά. Ρίχνουμε το πολύ 3-4 κούπες στο καυτό ελαιόλαδο και χαμηλώνουμε την εστία στο μέτριο.
Αφήνουμε λίγο να ροδίσουν και μετά με τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστές με φέτες λεμονιού.
*Aν δεν βρίσκετε ψιλό πλιγούρι τότε το αλέθετε στο μούλτι για μερικά λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.