Ριζότο με χταπόδι
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 χταπόδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 1/2 ποτήρι κρασιού ξύδι
- 1 ποτήρι νερό Για το ριζότο:
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ζωμό από το χταπόδι
- 5 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
- Έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
- Αλάτι-πιπέρι
Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, το σουρώνουμε και κρατάμε από το ζωμό 1 φλιτζάνι τσαγιού για το ριζότο.
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό από το χταπόδι, το χλιαρό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
Χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία μας και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το χυμό ντομάτας, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να γίνει κρεμώδες.
Ανακατεύουμε ανά τακτικά διαστήματα να μην μας κολλήσει το ριζότο στο πάτο της κατσαρόλας.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ελάχιστο χλιαρό νερό, όμως δεν πρέπει να παραβράσει το ρύζι γιατί θα λασπώσει, (πρέπει να κρατάει στο δόντι).
Προς το τέλος προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το ρύζι κι αν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από την εστία μας τη κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.