Νηστήσιμα πεϊνιρλί
Εκτέλεση
Συστατικά
- 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι κίτρινο
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φυτική κρέμα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό να αραιώσουμε τη φυτική κρέμα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό Γέμιση:
- Κίτρινο φυτικό τυρί τριμμένο
- Φυτική φέτα σόγιας
- Ελιές πράσινες
- Ρίγανη τριμμένη
- Ντομάτα κομμένη σε φέτες
Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ τα στέρεα υλικά και στο κέντρο κάνουμε μία λακκούβα.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό με τη φυτική κρέμα και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Η ζύμη θα κολλάει λίγο, όμως δεν πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι.
Επειδή η ζύμη θα είναι πολύ αφράτη τη στιγμή που θα την ανοίγουμε σε φύλλο, τότε θα προσθέσουμε αλεύρι για να μην κολλάει στο πάγκο εργασίας και στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1- 1 ½ ώρα και την ξαναζυμώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα αλευρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου για 1 ώρα, σκεπασμένα με μία πετσέτα και σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και με τα χέρια το πλάθουμε μακρόστενο. Αλευρώνουμε το πάγκο εργασίας και τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές και με ένα μικρό πλάστη ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο.
Παίρνουμε από την μία πλευρά του φύλλου τις δύο άκρες και τις κλείνουμε σχηματίζοντας στην άκρη γωνία και με το δάκτυλο μας την πατάμε για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
Γυρίζουμε τα πλαϊνά 1 ½ πόντο προς τα μέσα (δεν τα πατάμε να κολλήσει η ζύμη), μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη του φύλλου και ξανασχηματίζουμε γωνία δίνοντας έτσι στη ζύμη το σχήμα βαρκούλας.
Αφού γεμίσουμε μία λαμαρίνα με τις βαρκούλες για πεϊνιρλί , ψήνουμε για 10 λεπτά μόνο και όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε στη κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
Αλλιώς μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα πεϊνιρλί τα γεμίζουμε με τη γέμιση που θέλουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για δέκα λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ροδίσει ελαφριά η ζύμη.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε πιπεριές και μανιτάρια στη γέμιση καλό είναι πρώτα να τα σοτάρουμε ελαφριά με λίγο ελαιόλαδο.
*Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (τη φυτική κρέμα - νερό) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα σόγιας.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.