Mπακαλιάρος ογκρατέν
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
- 4 κομμάτια μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- Φρυγανιά τριμμένη Για τη κρέμα:
- 2 ποτήρια φυτική κρέμα
- 2 ποτήρια νερό
- 5 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
- 10 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μία πρέζα αλάτι
- Πιπέρι
- Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα πράσα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία μας και προσθέτουμε τη κόκκινη πιπεριά.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία.
Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Ξεκοκαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου (τον μαδάμε), τα ρίχνουμε στο μείγμα με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες του ενός εκατοστού.
Τοποθετούμε μία στρώση από τις πατάτες μέσα στο πυρέξ και από πάνω στρώνουμε το μείγμα του μπακαλιάρου.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για την κρέμα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλεύρι.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στην εστία μας και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να βράσει και να πήξει.
Στρώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στο μείγμα του μπακαλιάρου και από πάνω πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.