Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1-2 λεμόνια το χυμό
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο μπλέντερ σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια το ρύζι, αλάτι- πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό από το ένα λεμόνι.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και μέσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε μερικές φέτες πατάτας.
Παίρνουμε ένα φύλλο με το γυαλιστερό μέρος του προς τα κάτω και τοποθετούμε στην επιφάνεια του μια κουταλιά από την γέμιση.
Διπλώνουμε τα πλαϊνά του και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό, αλλά όχι πολύ σφιχτό.
Τοποθετούμε στο πάτο της κατσαρόλας το ντολμαδάκι, με την ένωση του προς τα κάτω.
Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά.
Ρίχνουμε στα ντολμαδάκια ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού (αν δεν τα θέλετε πολύ ξινά, παραλείψτε το), λίγο αλάτι και τοποθετούμε προσεκτικά ένα βαρύ πιάτο από πάνω.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, σιγά-σιγά και ίσα-ίσα να τα σκεπάσει.
Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.