Νηστήσιμο Σαραγλί
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 200 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης πολύ ψιλοτριμμένο
- 200 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη λιωμένη Για το σιρόπι:
- 200 ml νερό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
- Φιστίκι Αιγίνης για γαρνίρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150 βαθμούς πάνω-κάτω.
Αλείφουμε ένα μικρό στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με φυτική μαργαρίνη.
Παίρνουμε μία βελόνα πλεξίματος λεπτή ή μία λεπτή σούβλα σχάρας για σουβλάκια.
Παίρνουμε δύο φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε στο πάγκο εργασίας μας.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο φιστίκι και τοποθετούμε τη βέργα μας στην άκρη από τη στενή πλευρά του φύλλου.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε τα φύλλα πάνω στη βέργα και μόλις φτάσουμε στο τέλος σουρώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα κι από τις δύο πλευρές.
Αφαιρούμε τη βέργα και τοποθετούμε μέσα στο πυρίμαχο σκεύος τα σουρωμένα φύλλα, κυκλικά κάθε φορά, να σχηματιστεί ένα σαλιγκάρι.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα κι αν χρειαστεί κόβουμε και συμπληρώνουμε τα φύλλα ανάλογα με το χώρο που έχουμε.
Mε ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια το σαραγλί και περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη.
Ψήνουμε για δύο ώρες μέχρι να ροδίσει πολύ καλά και να παραμείνει τραγανό και μετά το σιρόπιασμα.
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την εστία το σιρόπι να μην είναι καυτό στο σιρόπιασμα.
Μόλις βγει το σαραγλί από το φούρνο αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
*Αν ψηθεί καλά το σαραγλί δεν θα μαλακώσει το φύλλο με το σιρόπιασμα και θα παραμείνει τραγανό για 3-4 μέρες.
*Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το τριμμένο φιστίκι με τριμμένο καρύδι, ή ασπρισμένο αμύγδαλο.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.