Δίπλες
Εκτέλεση
Συστατικά
- 6 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι ρακί
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- Μία πρέζα αλάτι
- Λίγο χλιαρό νερό
- Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- Μέλι
- Τριμμένα καρύδια
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το ρακί, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και με τον πλάστη ανοίγουμε μακρόστενο φύλλο, το οποίο κόβουμε με ροδέλα σε λεπτές μακριές λωρίδες 2 εκατοστών .
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, κόβουμε σε λωρίδες και αφού τελειώσουμε βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει. Παίρνουμε ένα πιρούνι και στερεώνουμε την άκρη της λωρίδας.
Βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο το πιρούνι και σιγά-σιγά τυλίγουμε σε ρολό τη λωρίδα. Μόλις τελειώσει η λωρίδα μας τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες έως ότου τελειώσει η ζύμη.
Περιχύνουμε τις δίπλες με μέλι και τριμμένα καρύδια.
*Μπορούμε να κόψουμε τις λωρίδες σε μικρά κομμάτια ζύμης των τεσσάρων εκατοστών το κάθε ένα και με τα δάκτυλα μας τα τσιμπάμε στο κέντρο και έτσι φτιάχνουμε μικρά φιογκάκια.
*Αν θέλουμε για πιο γρήγορα και για πιο λεπτό φύλλο, ανοίγουμε τη ζύμη με τη μηχανή που κάνουμε ζυμαρικά.
Σχόλια Συνταγής
Αννα
ειρηνη νησωταλη
nistisimo.gr