Κέικ με κεράσια
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά για ένα μικρό κέικ:
- 125 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 200 γραμμάρια φαρίνα
- 1 φλιτζάνι κεράσια χωρίς κουκούτσια
- Ζάχαρη για τη φόρμα
- Λίγη κανέλα
- 1 κουταλιά σούπας φυτική μαργαρίνη
- 4-5 κουταλιές αλεύρι για τα κεράσια
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να λιώσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τελευταίο το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και σταματάμε το μίξερ.
Αλείφουμε μία φόρμα του κέικ με 1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη και τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τινάζουμε τη περίσσια ζάχαρη και τη κανέλα γιατί θα καραμελώσει και θα μαυρίσει το κέικ.
Παίρνουμε τα καθαρισμένα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 4-5 κουταλιές σούπας αλεύρι, προσθέτουμε στο αλεύρι τα κεράσια και τα αλευρώνουμε πολύ καλά για να μην βγάλουν υγρά στο κέικ γιατί θα λασπώσει.
Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα κεράσια και τα 3/4 από αυτά τα προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ.
Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το μείγμα να πάνε παντού τα κεράσια και αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.
Στην επιφάνεια του κέικ προσθέτουμε τα κεράσια που κρατήσαμε και τα πατάμε ελαφριά από πάνω να μπουν στο μείγμα.
Ψήνουμε για 3/4 τέταρτα περίπου της ώρας .
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο με ένα ξύλινο καλαμάκι. Βυθίζουμε το καλαμάκι στο κέντρο του κέικ, αν αυτό βγει στεγνό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη, προαιρετικά με λίγη κανέλα και φρέσκα κεράσια.
Σχόλια Συνταγής
κατερινα
nistisimo.gr