Κατηγορία Γλυκά / Πίτες

Κολοκοτές Κύπρου

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • Υλικά για 15 κολοκοτές
  • Για τη ζύμη:
  • 4 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το ποτήρι όχι πολύ μεγάλο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκια γλυκού μπέικιν - πάουντερ
  • 1/2 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
  • 2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • Για τη γέμιση:
  • 800 γραμμάρια κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού πουργούρι (πλιγούρι)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • Λίγο πιπέρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
  • 1 μπάλα φιδέ τριμμένη σε μικρά κομμάτια

Ετοιμάζουμε τη γέμιση από το βράδυ:
Κόβουμε τη κολοκύθα σε μικρούς κύβους και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το τριμμένο φιδέ να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφριά.
Ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι με το φιδέ μέσα στο μπολ με τη κολοκύθα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μας και αφήνουμε τη γέμιση όλο το βράδυ σκεπασμένη με ένα αλουμινόχαρτο μέχρι την επόμενη μέρα που θα την χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι με το μπέικιν και το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να πάρει την υφή του τριμμένου.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό (η ποσότητα του νερού είναι ακριβής και δεν χρειάζεται περισσότερο), ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και αφήνουμε τη ζύμη για 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω και τοποθετούμε στις λαμαρίνες μας αντικολλητική λαδόκολλα.
Για να ανοίξουμε το φύλλο για τις κολοκοτές παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι, το αλευρώνουμε για να μην κολλάει στο πάγκο και με μία λεπτή βέργα ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο.
Με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση πάνω στο 1/2 φύλλο και κλείνουμε τη πίτα μας σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Με τα δάχτυλα μας κλείνουμε τις άκρες καλά γυρίζοντας τες προς τα μέσα και στριφτά για να μην ανοίξουν και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα μας.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
*Οι κολοκοτές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που φτιάχνουμε συνήθως στις νηστείες των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές