Κατηγορία Γλυκά / Μπισκότα-κουλουράκια

Μελομακάρονα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 2 ποτήρια νερού καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
  • 2 χούφτες ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά σόδα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανελλογαρύφαλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • Καρύδια αλεσμένα για το μείγμα
  • Αμύγδαλα-καρύδια λεπτοαλεσμένα για πασπάλισμα
  • Υλικά για το σιρόπι:
  • 1 1/2 ποτήρια μέλι
  • 1 1/2 ποτήρια νερό
  • 1 1/2 ποτήρια ζάχαρη


Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το κονιάκ, τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε με το ένα χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά γιατί συνήθως δεν παίρνει ένα κιλό αλεύρι.
Ζυμώνουμε ελαφριά από πάνω προς τα κάτω και πριν προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι δοκιμάζουμε να πλάσουμε με τη ζύμη ένα μελομακάρονο.
Αν δούμε πως δεν απλώνει η ζύμη δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο αλεύρι,σταματάμε το ζύμωμα αμέσως γιατί όσο ζυμώνουμε σφίγγουν. Η ζύμη πρέπει να κάνει κορδόνια και να είναι λίγο σφικτή αλλιώς τα μελομακάρονα θα απλώσουν στο φούρνο.
Δεν πρέπει να προσθέσουμε αλεύρι αν δούμε ότι η ζύμη βγάζει λάδι, γιατί θα βγουν σκληρά.
Πρέπει από την αρχή η ζύμη να είναι λίγο σφικτή για να μην ζυμώσουμε πάλι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο λόγω της σόδας και τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε μία λαμαρίνα.
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσουν.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι και όταν αρχίσει ο βρασμός με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στην εστία και βράζουμε για 5 λεπτά να αρχίσει να δένει λίγο το σιρόπι.
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε σε ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια- αμύγδαλα.
Αφήνουμε για ένα βράδυ εκτός τάπερ για να μην μαλακώσουν και την επόμενη μέρα τα αποθηκεύουμε ή τα βάζουμε σε πιατέλα σκεπασμένα.
Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά παραλείπουμε τα τριμμένα καρύδια στη γέμιση και ανοίγουμε με το δάκτυλο μας μία τρύπα στη ζύμη και γεμίζουμε με 1/2 καρύδι.
Κλείνουμε σε μπαλάκι και έπειτα δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Σχόλια Συνταγής

  • Ιωάννα
    Θα τα δοκιμάσω σύντομα και θα σου φέρω να μου πεις αν τα έκανα καλά!!
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές