Πανακότα με ζελέ βερίκοκο
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά για τη πανακότα:
- 1/2 λίτρο φυτική κρέμα για γλυκά
- 1 βανίλια
- 7,5 γραμμάρια ζελατίνη σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό Υλικά για το ζελέ βερίκοκο:
- 125 γραμμάρια βερίκοκα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 2 φλιτζάνια τσαγιού πουρέ από τα ροδάκια
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
- 7 γραμμάρια ζελατίνη ή 1 κοφτή κουταλιά σούπας άγαρ-άγαρ
- 6 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Ετοιμάζουμε τη πανακότα από τη προηγούμενη μέρα:
Ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα τη φυτική κρέμα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Διαλύουμε τη ζελατίνη στο ζεστό νερό και τη προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τη κρέμα.
Ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτουμε τη βανίλια και πριν πάρει βράση κατεβάζουμε τη κατσαρόλα μας από την εστία.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και με μία κουτάλα σούπας, μοιράζουμε προσεκτικά σε μικρά ποτηράκια του κρασιού.
Τοποθετούμε τα ποτηράκια σε φόρμες σιλικόνης για ατομικά μάφιν με μία κλίση στο πλάι.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν μέχρι την επόμενη μέρα.
Ετοιμάζουμε το ζελέ:
Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν αρκετά με ένα μπλέντερ χειρός τα πολτοποιούμε μέσα στη κατσαρόλα να γίνουν πουρές.
Αφήνουμε να χλιάνει και περνάμε το πουρέ από ένα ψιλό σουρωτήρι για τυχόν υπολείμματα από το φρούτο.
Μετράμε το πουρέ σε 2 φλιτζάνια του τσαγιού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό.
Ξαναβάζουμε το πουρέ σε μία κατσαρόλα.
Διαλύουμε τη ζελατίνη στο ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο πουρέ βερίκοκου.
Δοκιμάζουμε πόσο γλυκό θέλουμε το ζελέ μας κι αν θέλουμε συμπληρώνουμε με λίγη ζάχαρη.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας, ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού που θα αναδείξουν τη γεύση του φρούτου και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κολλήσει.
Κατεβάζουμε από την εστία τη κατσαρόλα και αφήνουμε να χλιάνει.
Βγάζουμε από το ψυγείο τα ποτηράκια με τη πανακότα και τα γεμίζουμε με το ζελέ βερίκοκο.
Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο να παγώσουν και μόλις πήξει το ζελέ σερβίρουμε.
*Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζελατίνη με τη φυτική σκόνη άγαρ-άγαρ.
Για 1 κουταλιά σούπας ζελατίνη η αναλογία είναι μία κοφτή κουταλιά σούπας άγαρ-άγαρ. Ανακατεύουμε το άγαρ-άγαρ με 4 κουταλιές σούπας ζεστό νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά.
Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό σε χαμηλή θερμοκρασία και το αναμειγνύουμε αμέσως με το ζεστό μείγμα που θέλουμε να πήξουμε.
Αν θέλουμε να το αναμείξουμε με κρύο υλικό τότε πρέπει να το αφήσουμε να χλιάνει και μετά να το προσθέτουμε στο μείγμα που θέλουμε να πήξουμε.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.