Λαχανοντολμάδες
Εκτέλεση
Συστατικά
- 2 πατάτες κομμένες σε φέτες
- Ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι για γεμιστά
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο λάχανο
- 1 κύβο λαχανικών
- 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- χυμό λεμονιού από 1 ½ -2 λεμόνια
- Ψιλοκομμένο δυόσμο
- αλάτι και πιπέρι
Κόβουμε το κάτω μέρος του λάχανου, και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό να βράζει.Ένα–ένα τα φύλλα από το λάχανο αρχίζουν να ξεκολλάνε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο καρότο, τη ντομάτα και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο άνηθο, το ψιλοκομμένο δυόσμο και αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο, αφαιρούμε το χοντρό μέρος, βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγουμε όπως τα ντολμαδάκια. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στη σειρά τους λαχανοντολμάδες πάνω από τις πατάτες χωρίς να αφήνουμε κενά. Σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα βαθύ πιάτο να μην ανοίξουν και από πάνω βάζουμε ένα μπρίκι με ζεστό νερό σε περίπτωση που θέλουμε να συμπληρώσουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε χλιαρό νερό να σκεπάζει το πιάτο και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μικρή κατσαρόλα διαλύουμε το κορν φλαουρ σε λίγο κρύο νερό και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 1 ½ ποτήρι ζωμό από τη κατσαρόλα αν μας περισσεύει, (αλλιώς σε 1 ½ ποτήρι νερό και ένα κύβο λαχανικών), αλάτι-πιπέρι.
Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τη κατσαρόλα να δέσει η σάλτσα και περιχύνουμε το φαγητό μας πριν το σερβίρουμε ή βάζουμε τη σάλτσα σε ξεχωριστό μπολ.
Σχόλια Συνταγής
Αναστασια Μιχα