Λαχανοντολμάδες με πλιγούρι
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 μεγάλο λάχανο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2 καρότα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο γα τη γέμιση
- 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες Για τη σάλτσα:
- 2 φλιτζάνια ζωμό από τη κατσαρόλα ή 1 κύβο λαχανικών σε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό ζεστό
- 1 κουταλιά σούπας κορν-φλάουρ
- Χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε όσο μπορούμε περισσότερο το χοντρό κοτσάνι που βρίσκετε στο κάτω μέρος του λάχανου.
Τοποθετούμε το λάχανο σε μία φαρδιά κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε τη κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μετά από λίγο θα δούμε πως αρχίζουν ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου να ξεκολλάνε και τα βάζουμε σε σειρά μέσα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες του ενός εκατοστού. Καλύπτουμε το πάτο μιας κατσαρόλας με τις φέτες πατάτας χωρίς να αφήσουμε κενά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια με τη ντομάτα και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ τον άνηθο, το καρότο τριμμένο στο τρίφτη, το πλιγούρι, αλάτι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα σε σχήμα Λ.
Ενώνουμε τις δύο άκρες που σχηματίστηκαν βάζοντας τη μία άκρη επάνω στην άλλη για να κλείσει το άνοιγμα και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε στην άκρη του φύλλου μία κουταλιά γέμιση.
Κλείνουμε τιε δύο άκρες του φύλλου αριστερά και δεξιά προς τα μέσα να κλείσουμε τη γέμιση μέσα στο φύλλο και τυλίγουμε σε μικρό ρολό.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, πάνω στη στρώση από τις πατάτες.
Δεν αφήνουμε κενά και αν χρειαστεί συνεχίζουμε να βάζουμε λαχανοντολμάδες και σε δεύτερη στρώση από πάνω.
Μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με το ελαιόλαδο, χλιαρό νερό να τους σκεπάζει και από πάνω σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
Πάνω από το πιάτο τοποθετούμε ένα μπρίκι με νερό έτσι ώστε να συγκρατήσει το πιάτο την ώρα του βρασμού και αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με νερό στη κατσαρόλα παίρνουμε από το μπρίκι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανοντολμάδες μας.
Για τη σάλτσα:
Παίρνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό μέσα από τη κατσαρόλα, αν δεν μας φτάνει ο ζωμός τότε διαλύουμε 1 ή 1/2 ζωμό λαχανικών μέσα σε ζεστό νερό. Διαλύουμε το κορν-φλαουρ σε ελάχιστο κρύο νερό και το αδειάζουμε μαζί με το ζωμό και το χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας και βράζουμε τη σάλτσα μας μέχρι να πήξει.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς και τη σάλτσα ξεχωριστά σε ένα μπολ, έτσι ο κάθε ένας που σερβίρεται να βάζει όση σάλτσα θέλει στο πιάτο του.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.