Φαλάφελ με χούμους αρακά
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού φακές
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρεβίθια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο
- Αλάτι- πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα Υλικά για τη χούμους αρακά:
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αρακά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας ταχίνι ολικής αλέσεως
- Αλάτι
- 1/2 - 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Χυμό λεμονιού κατά βούληση
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με νερό τα ρεβίθια με τις φακές.
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μούλτι να λιώσουν καλά.
Αν χρειαστεί τα περνάμε σε μικρές δόσεις, δύο με τρεις φορές για να μην μείνουν κομματάκια. Περνάμε από το μούλτι και το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, το κύμινο, το αλάτι, το μπέικιν, το μοσχοκάρυδο και αν νομίζουμε πως το μείγμα είναι αραιό προσθέτουμε και το αλεύρι.
Πρέπει όταν πλάθουμε τα φαλάφελ να στέκει η ζύμη στα δάκτυλα μας και να μην απλώνει γιατί θα ανοίξουν στο τηγάνισμα.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το καλαμποκέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Για τη χούμους:
Βράζουμε τον αρακά και τον στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ταχίνι, τον αρακά, το αλάτι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο να αραιώσει το μείγμα και να πάρει την υφή που θέλουμε.
Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ ζεστά με χούμους αρακά και κυπριακές πίτες.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.