Τάρτα με λαχανάκια Βρυξελλών
Εκτέλεση
Συστατικά
-
Υλικά για τη ζύμη:
- 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη
- Μία πρέζα αλάτι
- 5-6 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό Υλικά για τη γέμιση:
- 300 γραμμάρια φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό γάλα σόγιας
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κίτρινο φυτικό τυρί τριμμένο
- Αλάτι-πιπέρι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαργαρίνη και το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να γίνει ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
Προσθέτουμε μία-μία κουταλιά το παγωμένο νερό, συνεχίζουμε το αργό ανακάτεμα και μόλις δούμε ότι ξεκόλλησε η ζύμη από το κάδο σταματάμε το μίξερ.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
*Δεν θέλουμε περισσότερο χτύπημα γιατί όσο χτυπάμε ζεσταίνετε η μαργαρίνη με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι.
*Αυτό μπορεί να μας συμβεί στη ζύμη, το καλοκαίρι που έχει περισσότερη ζέστη γι αυτό φροντίζουμε οι κινήσεις μας να είναι πιο γρήγορες και τα παγωμένα υλικά να μην τα αφήνουμε πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Καθαρίζουμε εξωτερικά τα πρώτα φύλλα από τα λαχανάκια και αφαιρούμε ένα λεπτό στρώμα από το κοτσάνι στο κάτω μέρος.
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι να μαλακώσει και μετά προσθέτουμε το σκόρδο και τη πιπεριά Φλωρίνης.
Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το φυτικό τυρί και ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει το τυρί και αρχίσει να πήζει η γέμιση ( θα γίνει σαν μπεσαμέλ), κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία μας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
*Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά γιατί θα μαλακώσει το φύλλο μας και θα αποκτήσει περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα να μην ψηθεί σωστά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω.
Παίρνουμε μία ταρτιέρα και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό και μεγάλο φύλλο, τόσο ώστε να προεξέχει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Στρώνουμε το φύλλο και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια, τα τοποθετούμε πάνω στη γέμιση με σειρά χωρίς να αφήσουμε κενά και τα πατάμε ελαφριά από πάνω να μισοβυθιστούν στη γέμιση.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο στο ύψος της ταρτιέρας και γυρίζουμε προς τα μέσα.
Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα μας.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.