Κατηγορία Φαγητά / Ψωμί

Άρτος για αρτοκλασία

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για 5 άρτους:
  • 75 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 12-14 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 ½-3 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα ή σουσάμι

Διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε το μίγμα καλά.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το λάδι, την κανέλλα και 6 φλιτζάνια ακόμη αλεύρι και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι που να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά, τόσο από το υπόλοιπο αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη μέτρια.
Μοιράζουμε τότε τη ζύμη σε 5 μέρη, τα πλάθουμε σε στρογγυλά καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια που τα έχουμε πρώτα αλείψει με λίγο λάδι.
Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και με κουβέρτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, μέχρι ότου να διπλασιαστούν σε όγκο (χρειάζονται περίπου 1 ώρα).
Πριν τα φουρνίσουμε πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τους άρτους σε δυνατό φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε σε ένα μπρίκι το γλυκάνισο με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των άρτων και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές