Ψωμί ολικής με βρώμη
Εκτέλεση
Συστατικά
- 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής βρώμη
- 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 200 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
- 600 ml χλιαρό νερό
- 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 50 γραμμάρια νιφάδες βρώμης για πασπάλισμα
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ μέχρι να γίνει μία αφράτη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Στη μισή ώρα ανοίγουμε (προθερμαίνουμε) το φούρνο μας στους 220 βαθμούς σε αντιστάσεις, μαζί με τη γάστρα και το καπάκι.
Παίρνουμε τη ζύμη (στη 1 ώρα) και τη ζυμώνουμε ξανά να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε σε δύο μακρόστενα καρβέλια.
Τυλίγουμε το κάθε ένα καρβέλι σε νιφάδες βρώμης και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια τους.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και πασπαλίζουμε τη βάση της με λίγο αλεύρι.
Τοποθετούμε τα δύο καρβέλια μέσα στη γάστρα σε απόσταση μεταξύ τους, κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε 1/2 ώρα με κλειστό καπάκι και στη συνέχεια χωρίς το καπάκι συνεχίζουμε το ψήσιμο για την επόμενη 1/2 ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα πολύ καλά.
Διατηρούνται κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για 4 – 5 ημέρες.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.