Brownies με φράουλες
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κακάο
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού φυτικό γάλα σόγιας
- 6 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
- 1 βανίλια
- 1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα
- Μία πρέζα αλάτι
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταγόνες κουβερτούρας
- 2 κουταλιές σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με 6 κουταλιές σούπας ζεστό νερό
- 1/2 φλιτζάνι φράουλες ψιλοκομμένες
- 6-7 φράουλες κομμένες στη μέση για γαρνίρισμα
- Ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Λιώνουμε τη κουβερτούρα με τη φυτική μαργαρίνη και την αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.
Σε ένα μικρό μπολ μουλιάζουμε στο ζεστό νερό τον αλεσμένο λιναρόσπορο κι αφήνουμε να φουσκώσει για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα τη καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να λιώσει.
Προσθέτουμε το γάλα σόγιας κατά διαστήματα κι ανακατεύουμε συνεχώς.
Συμπληρώνουμε στο μπολ το λιναρόσπορο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φράουλες με τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε απαλά.
Παίρνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικής λαδόκολλας και την βρέχουμε. Στύβουμε πολύ καλά τη λαδόκολλα και την τοποθετούμε στη βάση ενός μέτριου πυρίμαχου σκεύους.
Αδειάζουμε το μείγμα του μπράουνις μέσα στο σκεύος και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
Ψήνουμε για 1/2 ώρα στο φούρνο και μόλις χλιάνει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
*Ο αλεσμένος λιναρόσπορος είναι υποκατάστατο του αυγού. Δεν φουσκώνει τα κέικ, όμως τους δίνει την υφή ενός κανονικού κέικ χωρίς να τρίβεται.
Αλέθουμε αρκετό λιναρόσπορο και τον αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ σε περίπτωση που τον χρειαστούμε για κέικ και μάφινς.
Σχόλια Συνταγής
Ειρήνη νησωτακη