Κατηγορία Γλυκά / Γλυκά ταψιού

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά ζύμης για ένα μέτριο ταψί:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 250 ml φυτική κρέμα γάλακτος για το άλλειμα των φύλλων
  • 200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα χοντροκομένη
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
  • Υλικά για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • Κανέλα ξύλο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στέρεα υλικά για τη ζύμη και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό όσο σηκώσει.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και αφήνουμε να κρυώσει.
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Στερεώνουμε τη μηχανή που ανοίγει φύλλο στο τραπέζι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Παίρνουμε τη ζύμη μας και τη πλάθουμε σε ένα μακρύ καρβέλι. Το καρβέλι το μοιράζουμε σε 5 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αλευρώνουμε καλά το πρώτο μπαλάκι ζύμης και μετά το περνάμε από τη μηχανή στο Ν.1 και έπειτα από το Ν.5.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με φυτική κρέμα όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο αμύγδαλο και τη κανελοζάχαρη.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό από τη μακριά του πλευρά και το στρίβουμε απαλά.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε το ρολό σε σχήμα σαλίγκαρου.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετούμε στο ταψί τυλίγοντας το φύλλο εκεί που τελείωσε το προηγούμενο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο καλαμποκέλαιο και τη βρέχουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε γύρω στα 40-50 λεπτά να ροδίσει η πίτα μας και τη βγάζουμε από το φούρνο.
Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή αμυγδαλόπιτα και αφήνουμε να χλιάνει πριν τη σερβίρουμε.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές