Μελιτζάνες ιμάμ
Εκτέλεση
Συστατικά
- 12 μελιτζάνες μακριές τσακώνικες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη ντομάτα
- 5 ξερά κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι-πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε πολύ καλά.
Χαράζουμε κατά μήκος μία-μία τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το νερό, αλάτι-πιπέρι και σκόρδο σε λεπτές φετούλες και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Κατεβάζουμε από την εστία το τηγάνι μας και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Παίρνουμε μία –μία τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι μεγαλώνουμε το άνοιγμα στο σημείο που είχαμε χαράξει.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με αρκετή γέμιση από τη σάλτσα με τα κρεμμύδια και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Δεν θα προσθέσουμε καθόλου ελαιόλαδο στο ταψί μας γιατί θα βγάλουν οι μελιτζάνες από το τηγάνισμα.
Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό στο ταψί μας και ψήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φαγητό μας και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σχόλια Συνταγής
ειρήνη νησωτάκη
nistisimo.gr