Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Νηστίσιμη σπανακόπιτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 18 ζαγορίσια φύλλα για πίτες ή χωριάτικα
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι παπαρούνες
  • 2 πράσα
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 300 gr φέτα φυτική σόγιας τριμμένη (προαιρετικά)

Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τ΄αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλένουμε πολύ καλά τον άνηθο, τις καυκαλήθρες, τις παπαρούνες & τα πράσα και τα ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε τα σπανάκια από τα φύλλα, πετάμε τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε.
Κατόπιν, πλένουμε τα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σπανάκια, τουλάχιστον 3-4 χέρια, τρίβοντάς τα πολύ καλά και τ΄αφήνουμε να στραγγίσουν.
Βάζουμε όλα τα χόρτα σε μία λεκάνη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τ΄ανακατεύουμε.
Ξεχωρίζουμε τρία φύλλα και τα βάζουμε στην άκρη, για το τέλος.
Μ΄ένα πινέλο, περνάμε με λάδι το ταψί και βάζουμε κάτω 4 φύλλα. Κάθε φορά που στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε με το πινέλο. Προσοχή, αν τα φύλλα είναι μεγαλύτερα από το ταψί, τότε τα “σουρώνουμε”.
Παίρνουμε μία φούχτα από τα χόρτα και τ΄απλώνουμε πάνω από τα φύλλα, ομοιόμορφα, για να πάει η γέμιση παντού.
Κατόπιν, βάζουμε από πάνω ένα φύλλο και το λαδώνουμε με το πινέλο. Προσοχή, αν το φύλλο είναι μεγαλύτερο από το ταψί, τότε και πάλι το “σουρώνουμε”.
Και πάλι, παίρνουμε μία φούχτα από τα χόρτα και τ΄απλώνουμε πάνω από το φύλλο, ομοιόμορφα, για να πάνε παντού.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή φύλλο - λάδι - χόρτα.
Τα δύο τελευταία φύλλα τα τεντώνουμε και απλώνουμε με το πινέλο λάδι, σε κάθε φύλλο. Αν τα φύλλα είναι μεγαλύτερα από το ταψί και εξέχουν, τότε και τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
Το τελευταίο φύλλο το στρώνουμε και αυτό τεντωμένο και αν εξέχει το γυρίζουμε προς τα μέσα. Ραντίζουμε αυτό το φύλλο μόνο με νερό.
Μ΄ένα μαχαίρι, χαράσουμε σε λωρίδες τα φύλλα, για να ψηθούν τα χόρτα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάνω - κάτω, για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
Σημείωση : Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε και 300 gr φέτα φυτική, σόγιας, τριμμένη. (Tην ανακατεύουμε στην λεκάνη, μαζί με τα χόρτα.)

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές