Νηστήσιμo τσουρέκι
Εκτέλεση
Συστατικά
- 3 κύβους μαγιά νωπή 80 γραμμάρια, ή 1 φακελάκι ξερή
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 2 βανίλιες
- 2 πορτοκάλια το ξύσμα
- Λίγο αλάτι
- 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
- 1 ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη
- 450ml χυμό πορτοκάλι
- 1.150 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια( όσο πάρει)
- Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
- ή παπαρουνόσπορο
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη με τις 4 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει ένας αραιός χυλός και αφήνουμε να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες, (περίπου 1/2 ώρα).
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το προζύμι που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε από κάτω προς τα πάνω.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει και το ξαναζυμώνουμε.
Πλάθουμε σε κοτσίδες και διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι με 2 κουταλάκια του γλυκού χλιαρό νερό. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια μας και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα με αντικολλητική λαδόκολλα.
Αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο 2-2 ½ ώρες και τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ½ ώρα στους170-180 βαθμούς κελσίου.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.