Κουλουράκια με πετιμέζι
Εκτέλεση
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού πετιμέζι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2/3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι προαιρετικά
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ το πετιμέζι με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέσα στο κάδο.
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 1/2 ώρα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία λαμαρίνα και παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος ενός καρυδιού.
Πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι και σχηματίζουμε μικρές πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά έως ότου ροδίσουν ελαφριά από τη κάτω πλευρά τους.
*Η ζύμη θα κολλάει λίγο στα δάκτυλα μας, όμως δεν πρέπει να προσθέσουμε αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά.
*Αν θέλουμε μαλακά κουλουράκια πλάθουμε πιο χοντρά κορδόνια και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
*Το σουσάμι το προσθέτουμε τελευταίο στα υλικά, κι αφού το προσθέσουμε ζυμώνουμε πολύ καλά να πάει παντού.
Σχόλια Συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.